16 December 2008

kongsi


start je cuti sekolah
musim kawen & mengikat kasih datang dengan berlumba-lumba
masa ni la, orang mengambil peluang untuk membuat majlis perkahwinan @ pertunangan

tapi perlu diingat
zaman kegawatan ekonomi semakin dekat
so, kita perlula berjimat cermat dari segi hal

bila rakan-rakan saya tengok pic enganged
ramai kata saya punya caremony agak sakan
sebenarnya majlis saya teramatla simple
saya rasa tidak salah saya berkongsi serba sedikit cara belanjawan semasa majlis pertunangan saya
cara ini hanya sesuai untuk majlis bertunang sebab untuk Wedding lebih baik serah pada yang pakar
@
PELAPIK DULANG
@
oleh kerana sebelum ini saya tiada adik beradik yang berkahwin lagi
maka untuk pelapik dulang saya terpaksa sediakan sendiri ~ dimana saya telah buat sendiri dari proses memotong sehinggala proses menjahit ~ teramatla buruk hasil potongan saya :)
paling feed up mengadap mesin jahit yang seperti tidak suka pada saya tapi saya suka hasilnya :)

PHOTOGRAPHER

Photographer saya pada hari itu adalah my lovely cousin Wanie & Mas [bff]
Tens a lot...muaaaxxx. Korang memang berbakatla pada hari itu.Next time bleh tolong lagi yer..:D
semua gambar telah di edit oleh saya sendiri,edit cincai-cincai je

PAKAIAN
@
Ada beberapa orang teman kata baju saya nampak mahal & agak sakan tapi sebenarnya cos menjahit teramatla murah ~ only RM35.00 ~ saya pun agak terkejut,di mana saya telah bajet RM200.00 untuk upah jahit baju ini
Bagi hiasan di tangan & leher, saya jahit labuci sendiri ~ jahit bodoh-bodoh je :)
kalau pakar tengok,sure kena gelak :D

HAND BOUQUET
@
hand bouquet pula, saya gubah sendiri
saya pakai main cucuk sahaja
apa yang perlu saya beli hanya bunga 3 jambak yang berharga RM10.00 & gabus pemegang RM 3.00
hasilnya memang saya suka kalau tak suka
siapa lagi nak sukakan?

MEKAP UP

saya memang tidak terror dalam bab-bab menconteng muka ni
oleh itu saya serahkan kepada yang pakar ~ RM 80.00
kalau saya buat sendiri,lain pula jadi ye
Rasanya takde siapa yang berani nak tengok
ntah-ntah boleh pengsan :D
@
HIASAN KEPALA


Untukveil & side crown saya sewa ~ untuk 2 barang ini hanya RM 50.00
ikutkan veil saya mahu jahit tapi nanti lain pula jadi
kalau beli harganya memang tidak berbaloi
lepas ni make sure saya dah tak pakai

tudung saya pakai memang sedia ada cuma saya make over sikit je
@
HANTARAN
@
hantaran telah digubah sendiri oleh saya
main pakai hentam je~tangan saya memang tak berseni
tapi saya memang suka buat benda2 ni :)
malahan sirih junjung turut digubah sendiri oleh saya
nanti saya tunjukkan cara mengubah tuala menjadi cake
@


BILIK
@
Saya tidak membuat sebarang decoration hanya menukar cadar
Cadarpun saya tidak beli ~ memang simpanan ibu saya untuk anak lakinya tapi saya sudah guna dulu
nanti beli lain ya :)
Bukan apa saya teramat berkenan dengan cadar itu ~ sebab ada warna tema saya :P

Semua ini bergantung kepada hak individu bagaimana untuk mengguruskannya, paling penting majlis perlu berjalan dengan lancar dan selamat.

Jutaan terima kasih kepada my kazen Wanie & Mas [BfF] kerana sudi menjadi peneman saya,sanggup menolong saya dikala saya memerlukan seseorang. Disaat kawan-kawan yang lain jauh & tidak dapat hadir, tambahan sekarang saya sudah berpindah di Utara sedangkan mereka di Timur.

Buat teman yang tidak dapat hadir, saya teharu dengan perhatian korang

A big LOVE & hug 2 u all :)

11 lovely heart:

QueenWizza said...

hntran tu seme berry wat sendiri??
cantek la..
saya dulu x reti gk. tp wat sendiri. tp x cantek mcm berry wat. huhu..

berry kata x de seni tp tgk cara berry wat hantaran tu cm pro jek.
hehe..kena blaja ngn berry ni.

bju tu upah rm35 je??? mmg x pecaya. murah la tu. salu kalo tempah kn mhl.

hrp pasni kite leh share2 idea psl persiapan kawen lak. hehe

daa..take care :)

♥ berry said...

aah saya wat sndiri je wizza
pkai letak je wizza
bese2 je wizza..amek cntoh dari mgzine jg :)
klu nk suh gubh jd bntuk ape2 memang sy xreti :D
bleh je nk blaja tp kte blaja sama2 dr buku yer..:)
.
.
hntran wizza ok je
lst minute wat kan? jadi je :)
boleh je kt share
lg besh
sy mmg suke bc blog tntg wddg ni..hee :D

bj 2 spatut yer RM65 tp sy 1st customer y jait bj g2 n dia tlh siap lewat so dapt diskaun..hehehe

t.care 2...:)

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

dearie berry~
gud sharing sis..
hee..~ yuppss sekarang mmg kena savings.. saya nak kawen ni akan buat potongan gaji sebanyak rm400 sebulan.. caye x? yupp saya redha kerana tahan nafsu shopping.. pas kawen sakan balik la.. huhu..

berry, ur engagement sangat lovely sis... biar besederhana bt memorable kn? cantik ur gift tu.. bungaan oren.. ingat lagi masa saya tunang... bekas gula2 iaitu kotak saya yang buat sendiri.. hee~ 200 pcs babe.. tp seronok..

k pasni kiter share about wedding pula k.. take care!

.t e n t a n g.n a n i e . said...

berry~
kte mempunyai minat yg sama..gubah hantaran..cun jer hantaran tu.mmg tgn seni cik berry kte nih.

ms engage aritu pon sume nani wat sendiri..dr hantaran smpai pelamen kecik tu..hehe..sgt jimat kan banding hantar upah mau dekat rm60 keatas punye 1dulang..tunang nani siap da pesan siap2 kwen nt nx suruh nani gubahkan hantaran for kedua2 pihak..hehe.ske!ske!

berry sgt pandai berjimat..ajar nani sket..hehe.mura gle upah bj tu.kt cni at-least sti rm100 for lace.pandai berry cari tmpt upah..ade untung ke pon org tu jait?hehe

♥ berry said...

ATIQAH
yup..mmg suke share psl ni..besela pompuan :)tul kt atiqah mmg kn smpn
sypn mcm atiqah,ms nk btng
sy wat potongan sbnyk RM200.00 sbln.
xmaula mharapkn mak ayah sngt kan :)
.
.
xpe pas kawen leh shppg tuk umh baru plak..hee:D
sy mmg suke kaler oren..dh lm smpn impian ini. :D
wah bgus atiqah..nnt tuk wddg leh wat lg yer
lg puas at hsil tgn sndiri kan :D

♥ berry said...

NANIE :)
bseni mrosakkn brg je
klu tuk sndiri branila wat
stakat ni kte wat hntrn tuk bro n spupu2 je..2 pkai main lipat2 je
tp srnokkn wat keje ni..hee:)

btul tul nanie,mmg mjimtkn
lgpn lbh puas hatikan?
nnt uploadla pic hntrn nanie yer

okeh gak wat tuk ijat tu,nnt ijat pn suh sy wat hntrn dia..hehehe

bjimat ke?bese2 je nanie,mane rs leh wat.sy wat sndiri..:)
bj tu spatut yer rm65 nanie
tp sy org 1st wat design g2,tmbhn kan dia lwt siap...2 der dskaun
mmg jmat la..myb gak kawan mak kan

pasni nanie wat psiapn tawen plak la yer..:D

QueenWizza said...

eh cop cop

nani n berry.
name tunang korang same ek.
dua dua ijat ek.

hehehhe.. baru prasan.

♥ berry said...

cop cop..hehe..siap cop2 g2
sweetla kamu ni :)

aah wizza :)
cuma full name je len...:)

ungu violet said...

masa saya tunang dulu ada org cakap meriahnya,ni blm kawin..

abaikan ckp orang!

m@Ri@ said...

wah...menarik2...tunjukla mcmn nak wat towel jd kek tu..nak buat gk..hehe..

♥ berry said...

FARAH :
y pnting kte suka & ep kan?
:)

MARIA :
Tens :D
bleh je :)